Hírek

Zöldhulladék-elszállítás 2021

Csobánka Község Önkormányzata és a Kommunál-JUNK Kft. között létrejött megállapodásnak köszönhetően 2021-ben is korlátlan mennyiségben szállítja el a zöldhulladékot a szolgáltató.

Azonban a szolgáltató kérésére vannak változások!

A lakosság a zöld hulladékot a gyűjtés napján reggel 06.00 óráig, ládákban, rekeszekben, kosarakban stb. (zsákban nem) helyezheti ki!

Az ágakat megfelelő méretre darabolva kell előkészíteni a szállításra (1 méternél nem hosszabb, 0,5 méternél nem vastagabb kötegeket képezve) spárgával átkötve, NEM dróttal!

Az előző év tapasztalatából kiindulva a zsákban összegyűjtött hulladékot a szállítók nagyon nehezen tudták kiüríteni. A levelek, fű beletapadt a zsákba, sokszor a fele mennyiség benne maradt. Volt, hogy olyan nehéz volt a zsák a vizes, bepárásodott fűtől, levéltől, hogy meg sem bírták emelni. Ha még is sikerült kiüríteni a zsákot, akkor az ingatlan elé történő visszahelyezés alkalmával elfújta a szél, vagy az ürítés alatt elszakadt és nem lehetett ismét felhasználni, plusz hulladék származott belőle.

A zsákostól felpakolt hulladékot a szállítók az önkormányzat telephelyére szállították és ott az autóból kiborították. Az önkormányzat település-karbantartó munkatársai a zsákokból több napon keresztül ürítették a zöldhulladékot. A kiürített zsákok elszállíttatása jelentős többlethulladékot és ezzel együtt többletköltséget jelentett az önkormányzatnak.

A lebomló zsákokban kihelyezett zöldhulladékot a daráló ugyan szétdarálta, de kis zsákdarabokat szétfújta a szél.

Kihelyezhető zöld hulladékok:

  • lomb, fa, -és bokornyesedék, (5 cm-nél vékonyabb ágak és gyökerek)
  • nyírt fű, gyom

NEM kihelyezhető zöld hulladék:

  • 5 cm-nél vastagabb ágak és gyökerek

Kérjük, a fentieknek megfelelően helyezzék ki a zöldhulladékot, hiszen csak így biztosított hosszú távon a hulladékszállítók és az önkormányzat lakókért tett kezdeményezése!

A tavaly nyári változás előtt a szolgáltató csak meghatározott mennyiségben gyűjtötte be a zöldhulladékot és abban az esetben is csak biológiailag lebomló zsákban, hiszen a több 10 kilométerre lévő hulladéklerakó telephelyen csak az előírásoknak megfelelően vették át az összegyűjtött nyesedéket, ágakat. A csobánkai telephely lehetővé teszi, hogy a Kommunál-JUNK Kft. korlátlan mennyiségben gyűjtse be a hulladékot, hiszen a közelsége miatt annyiszor fordulnak a gépjárművek, ahányszor szükséges.

Első zöldhulladék-szállítási nap:

Április 12.

További zöldhulladék szállítási napok:
Május 10., Június 14., Július 12., Augusztus 9., Szeptember 13., Október 11., November 15.