Bölcsőde épül Csobánkán

Európai uniós támogatás segítségével bölcsőde épül Csobánkán, aminek alapkövét 2022. december 14-én teszik le. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló beruházásra Csobánka Község Önkormányzata 739.3 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A fejlesztés eredményeként egy 28 férőhelyes, 430 m2 alapterületű bölcsődeépület épülhet fel 2023 novemberére.

Csobánka Község Önkormányzata 2021 októberében 313.1 millió forint támogatást nyert el a „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című felhívásra benyújtott pályázatával. A közbeszerzési eljárás során kiderült, hogy a korábban kalkulált költségekkel már nem lesz megvalósítható a projekt. Az önkormányzat ennek ismeretében forráskiegészítést igényelt a támogatáskezelőtől. Magyarország Kormánya 2022. szeptember 19-én hirdette ki, hogy további 426.2 millió forinttal támogatja a csobánkai bölcsőde felépítését.

Csobánka Község Önkormányzata komoly sikerként értékeli, hogy pályázati úton sikerült megteremtenie a település bölcsődéjének megépítéséhez szükséges forrást, és az építőipari árak drasztikus emelkedése ellenére is elindulhat a településen az utóbbi évtizedek legjelentősebb építkezése. A 2024 januárjában megnyitó bölcsőde megkönnyítheti a csobánkai családok életét, és lehetőséget biztosít a legkisebb gyermekeknek, hogy lakóhelyükön kerüljenek először közösségbe. A beruházásnak köszönhetően a 3500 fős Pest megyei település új intézményének megalapítása után új munkahelyek jönnek létre.

Az épület a Borostyán Természetvédő Óvoda közvetlen telekszomszédságában épül fel. Az építészeti tervezést a Bártfai-Horváth Építészműhely végezte. A kivitelezési feladatokat a közbeszerzési eljárás során legkedvezőbb ajánlatot adó Comfort Építő Kft. nyerte el. Az épület korszerű építőipari technológiák alkalmazásával épül. A tervezés során törekedtek az energiahatékonyságra és a fenntarthatóságra. Fontos szempont volt, hogy az épület üzemeltetési költségei ne okozzanak majd nagy megterhelést a település költségvetésének.


A projekt adatai:

Projektazonosító: VEKOP-6.1.1-21-2021-00016

Projekt címe: „Csobánka 2 csoportszobás bölcsőde építése”

A támogatás összege: 739.3 millió forint


Beszámoló – 2 csoportszobás bölcsőde kivitelezése

Sajtóanyagok


Megalapozó dokumentum


Látványtervek