Hírek

Tájékoztató a zöldhulladék-elszállításról – a lakosság együttműködését kéri a szolgáltató

Csobánkán a hulladékszállítási közszolgáltatást biztosító szolgáltatónak a törvényi kötelezettsége csupán évente 8 zsák zöldhulladék és évente két alkalommal a karácsonyfák elszállítása. Ehhez képest az elmúlt évben bevezetett korlátlan zöldhulladék elszállítás egy komoly eredmény és kötelességen felüli teljesítés . A település erős tárgyalási pozícióját a helyben biztosított zöldhulladék tárolási és feldolgozási kapacitásnak köszönhetjük, ehhez tudott bővített szállítási teljesítményt hozzátenni a Kommunál-Junk Kft.

Március utolsó hétvégéjén a postaládákba kézbesített, a zöldhulladék elszállítás aktuális szabályairól tájékoztató szórólap hatására több megkeresés és észrevétel érkezett be a hivatalhoz, ezért a szolgáltató vezetőjével ismét hosszú egyeztetést folytattunk a kötelező, illetve az ezen túl vállalható és teljesíthető feladatokról. Az elmúlt év zöldhulladék szezonját tapasztalatgyűjtésnek tekintette mindkét fél, és nyilvánvalóvá vált, hogy a szolgáltatást csak megahatározott szabályok szerint lehet környezetvédelmi kockázat és a szolgáltató túlterhelése nélkül megvalósítani. 

A tárgyalás eredménye röviden összefoglalva:

Ahhoz, hogy megmaradjon a korlátlan zöldhulladék elszállítás a településen, a lakosság együttműködésére is szükség van!

Ez nem több, mint a szolgáltató és az önkormányzat által meghatározott szabályok betartása.

Április 12-én még marad minden ugyanúgy, ahogy tavaly volt.

Májustól azonban a szolgáltató csak az általa biztosított lebomló zsákban vagy könnyen üríthető ládákban, kartondobozokban kihelyezett hulladékot szállítja el. Ehhez az évi 8 zsákot a Kommunál-Junk Kft. biztosítja a szerződött háztartásoknak. A zsákok kiosztásáról a későbbiekben tájékoztatjuk a lakosságot, a könnyen üríthető edényekről a lakosságnak kell gondoskodni.

A lebomló zsákokba csak a szállítást megelőző napon tegyék bele a zöldhulladékot, és lehetőleg víz se érje őket. Ne tegyék ki a hetekkel, napokkal hamarabb az elszállítási nap előtt. Lehetőleg a szállítás napján reggel 6:00 óráig tegyék ki a zöldhulladékot.

A nagyobb ágakat szabályozás szerinti méretben és módon tegyék ki. A nyesedéket, apró gallyakat, faleveleket ládákban, rekeszekben, kosarakban akár kartondobozban célszerű kihelyezni.

A későbbiekben az önkormányzat tervei szerint havonta egy szombati napon kinyit majd a zöldhulladék lerakó, ahova a település lakosai önállóan elvihetik a kertjükben keletkezett zöldhulladékot.

Ha nem tartjuk be a zöldhulladékra vonatkozó szabályokat, akkor a szolgáltató vissza fog állni a kötelező alapellátásra (maximum évi 8 db zsák zöldhulladék és 2 évi alkalommal a karácsonyfák elszállítása).

Völgyes József
polgármester

2021. április 2.