Hírek

Polgármesteri beszámoló – 2021. május 27 – június 16. közötti történésekről

Az alábbiakban olvashatják Völgyes József polgármester beszámolóját az elmúlt időszak eseményeiről, történéseiről, amely az előterjesztések között is minden esetben megtalálható.

Újabb szolgáltatás a zöldhulladék elhelyezésére

Május 26-án első alkalommal nyitott ki az önkormányzat telephelye a lakosságnál felhalmozódott vagy nagyobb méretű fás szárú növények kivágásából eredő zöldhulladék elhelyezésére. Az akció sikeres volt, közel negyven autó érkezett a négy órás nyitvatartási idő alatt. Volt, aki személygépjárművével többször fordult, és jó példaként, volt olyan utca, ahol a lakók összefogtak és egy vállalkozó segítségével szállíttatták el az ingatlanjukon keletkezett zöldhulladékot.

A lakosok fegyelmezett és szabálykövető magatartásának köszönhetően – újabb egyeztetések alapján – az önkormányzat június, július, augusztus hónapok utolsó szombati napján délután 15:00-18:00 között ismét kinyitja a telephelyét, amely a Béke út – Nyár utca kereszteződésében található, ezzel is plusz, térítésmentes szolgáltatást nyújtva a lakosság számára. Frissítés: június 26-án is nyitva volt az önkormányzat telephelye. Ismét egy sikeres napot zártunk, több lakó is elismerését fejezte ki a kezdeményezés kapcsán.

A temető vízellátása

Május végén egy meghibásodás miatt el kellett zárni a temetőbe vezető vízcsövet, így a csapból nem folyt a víz, de a tavaly kihelyezett víztartályokból lehetséges volt a vízvétel. A javítás napokon belül megtörtént, így ismételten lehetett a csapból locsolni. A víztartályok a nyár folyamán is töltésre kerültnek, így, ha a csapból a medence kiürülése miatt nem folyna a víz, a locsolás így is lehetséges lesz.

Megnyílt a Baross Péter Közösségi tér és Könyvtár udvara is

A májusi könyvtárnyitás után elkészült a közösségi terasz a Baross Péter Közösségi Tér és könyvtár udvarán, amely találkozóhelye lehet lakosságnak, valamint kiinduló és megérkezési pontja a településre érkező turistáknak. Az „avató” a június 15.-i Magyarország-Portugália EB mérkőzés volt, ahol szép számmal vettek részt a szurkolni vágyók. A további eseményekről, rendezvényekről a Baross Péter Közösségi Tér és Könyvtár – Csobánka Facebook oldalán lehet olvasni.

Ismét egy nyertes pályázat

19 993 419 Ft támogatási összeget nyert az önkormányzat a Mária utca felújítására.

A Belügyminisztérium által kiírt pályázatból 275 folyóméter út újulhat meg 800 m2 alapterületen.  A felújítás után a Mária utca lehet a második csobánkai utca, ahol szegélykövekkel határolt útburkolat épülhet. Eddig csak a Hanfland körúton épült ilyen.

Ajánlattételi felhívás a bölcsőde tervezésére

Ajánlattételi felhívást írtunk ki a bölcsőde épületének tervezésére, amelyre összesen 4 pályázat érkezett.

Az eredmény megszületett, amelyet a szerződés aláírását követően tehetünk közzé.

Ha jön a kukásautó – szűk utcák – parkoló autók

Felhívást tettünk közzé, amelyben felkértük a lakosokat, hogy a hulladékszállítási napokon ne parkoljanak a közterületen, hogy a kukásautó biztonsággal és akadályoztatás nélkül közlekedhessen az amúgy is szűk utcákban. A közterület-felügyelő több gépjárműre is helyezett el felhívó értesítéseket.

Megújult a játszótér

Az éves nagy karbantartás keretében egy vállalkozó végezte a közösségi játszótér játékainak karbantartását, felújítását. Ennek keretében kicserélték a mászóka összeégetett kötelét és a leszakadt fészekhinta rögzítését, amelyre egy további biztonsági lánc is felhelyezésre került. Minden játékot lefestettek, járófelületüket lenolajjal lekentek, a csavarokat meghúzták. A játszótéri padokat és hulladéktároló edényeket Minczér Sándor, a település karbantartója csiszolta le és segített a Borostyán Természetvédő Óvoda Szülői Munkaközösség tagjainak lefesteni azokat.

Pedagógusnap

Pedagógusnap alkalmából köszöntöttem az önkormányzat nevében a település nevelési-oktatási intézményeiben dolgozókat és a településen élő pedagógusokat, valamint a nevelési-oktatási munkát is segítő Tanoda és Játéktár dolgozóit, önkénteseit.

Új helyen a GYEJÓ

2021. június 10. napján a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat a Csobánka Béke út 13. szám alatt lévő Egészségház épületébe, azon belül a Védőnői Szolgálat melletti irodahelyiségekbe költözött. Ügyfélfogadási rendjük is megváltozott, amely megtalálható a www.csobanka.hu oldalon.

Rászoruló gyerekek kaptak ajándékot

Június 15-én ismét ellátogatott Csobánkára Vitályos Eszter, aki tíz hátrányos helyzetű gyermekek számára adott át ingyenes kirándulásra és kikapcsolódásra feljogosító utalványt a balatoni Aqua Fun Parkok egyikébe.

Ellenőrzés a Magyar Falu Program pályázatai kapcsán

A Magyar Falu Programban elnyert pályázatok megvalósulását ellenőrizték. Az ellenőrzés során megállapították, hogy a kivitelezés a vállaltaknak megfelelően halad.

Átadták az Élet Háza parkolóját

Június elején adták át a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csobánkai Élet Háza újonnan kialakított parkolóját, és a parkolót az épülettel összekötő utat. Az eseményre én is meghívást kaptam.  A fejlesztés a Swietelsky Magyarország Kft. 4 366 681 Ft-os támogatásából valósult meg.

Az Óra-torony megmentését kértem a születésnapomra

Az Oszoly-csúcs jelképének számító, egyedülállóan szép mészkőtorony megmentésére még áprilisban indított közös adománygyűjtést a Pilisi Parkerdő Zrt., Csobánka Község Önkormányzata, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség és a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület. Mivel a megmentéshez szükséges 2 800 000 Ft-tól a jelenlegi összeg még messze áll, ezért egy videóban kértem, hogy akinek lehetősége van rá, támogassa az Óra-torony rekonstrukcióját.