Hírek

Használt sütőolaj gyűjtő Csobánkán

Használt sütőolaj gyűjtőt helyezett el az önkormányzat a Coop áruház mögötti hulladéköbölben.

Egyetlen liter használt sütőolaj 1 millió liter ivóvizet képes beszennyezni és fogyasztásra alkalmatlanná tenni. Ha lefolyóba öntik, akkor dugulást okozhat, táplálja az élősködőket és patkányokat, a szennyvíztisztítókat pedig leterheli, megrongálja.

A környezettudatos életmód egyre nagyobb teret hódít a lakosság körében. Erre az igényre reagálva telepítette az önkormányzat a használt sütőolaj gyűjtő edényeket Csobánkára.

A képeken látható 240 literes, rendszeresen tisztított és karban tartott gyűjtőedénybe kell elhelyezni a lezárt PET-palackban vagy zárt befőttesüvegben összegyűjtött használt sütőolajat vagy zsiradékot.

Az összegyűjtött olajat 100%-ban újrahasznosítják, bioetanol készül belőle. Az edényeket biztosító cég minden hasznosítható begyűjtött kilogramm sütőolaj után 25 forint visszatérítést ad, amelyet Csobánkán az iskola és óvoda segítésére létrejött alapítványnak juttatnak el.

Emellett a Polgármesteri Hivatal épületében található egy használt szárazelemgyűjtő edény is, amelyet szintén a környezet megóvására igényelt az önkormányzat.