Hírek

Fontos változások KATA adózók számára!

Az „új kata” törvény (2022. évi XIII. törvény a kisadózó vállalkozók tételes adójáról) szabályai 2022. szeptember 1-én lépnek hatályba.

Ezt követően szeptember 25. napjáig szükséges a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára nyilatkozni a fenti jogszabály szerinti adózási forma választásáról.

A kisadózó vállalkozók tételes adózásának választásáról azonban nem elég a NAV felé nyilatkozni, a Polgármesteri Hivatal Adóhatósága irányába is külön bejelentést kell tenni! Amennyiben a helyi iparűzési adóban is tételes formában kíván adózni (és természetesen az állami adóhatóságnál is ezt az adózási formát választotta), úgy ezt az igényét külön be kell jelenteni a hivatali adóhatóság számára.

Ezt kizárólag elektronikus úton teheti meg, az előírt bejelentkezés, változás-bejelentés nyomtatványon. (Elérhetősége: https://ohp-20.asp.lgov.hu/szolgaltatasok – bejelentkezést követően ügyindítás menü, adóügyek ágazat, általános adónyomtatványok)

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a „régi kata” adózás a fenti törvény alapján a hivatali adóhatóságnál is megszűnik, a 2022. évre már előírásra került második félévi adórészletek időarányosan törlésre kerülnek.

Teendő az „új kata” életbelépését követően:

  • Akik, nem tudnak az „új kata”-ba belépni (vagyis nem felelnek meg az „új kata” törvényi  feltételeinek), azoknak az idén már nincs teendőjük a Hivatal irányába, azaz sem bevallást, sem külön bejelentést nem kell tenniük! Adórészletük időarányosan törlésre kerül, a 2022. év szeptember 1. és december 31. közötti időszakra vonatkozólag pedig majd csak a 2023. év május 31. napjáig benyújtandó 22HIPA bevallásban kell elszámolniuk. (A fenti időszakra előleg megállapítási kötelezettségük sincs.)
  • Az „új kata”-ba bejelentkezőknek – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz történő bejelentés mellett – egy egyszeri bejelentést kell tenniük hivatali adóhatóság felé is (a fent megjelölt elektronikus úton elérhető nyomtatványon keresztül), melynek jogvesztő határideje 2022. október 15.       

Kérjük a határidő pontos betartását annak jogvesztő hatálya miatt!

Csobánkai Polgármesteri Hivatal