Hírek

Fontos és kötelező is a házszámok feltüntetése az ingatlanokon

Az ősszel aktuális népszámlálás, a postai- vagy csomag kézbesítők és közszolgáltatók, de akár a mentők, tűzoltók munkájának segítése érdekében nagyon fontos, hogy minden ingatlanon feltüntessék a házszámot vagy annak hiányában a helyrajzi számot.

Csobánka több utcájában jelenleg is gondot okoz az ingatlanok beazonosítása. A házszámok, helyrajzi számok sok esetben egyáltalán nincsenek feltűntetve az épületen vagy a bejáraton, kerítésen.

A csobánkai postán arra panaszkodnak, hogy amikor új alkalmazottak kézbesítenek, akik nem rendelkeznek még kellő helyismerettel – házszámozás hiányában – gondot okoz a címzettek megtalálása. Érdemes ezért a postaládán az ott lakók neveit is feltüntetni.  

Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2014. (XII.15.) önkormányzati rendelete alapján az ingatlantulajdonos köteles házszámot (vagy helyrajzi számot) feltüntető táblát kifüggeszteni. Annak beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni. A házszámtáblát közterületről jól látható helyre kell kihelyezni. Természetesen a házszámokat bármilyen formában fel lehet tüntetni, pl. a kerítésre felfestve, laminált lapon kihelyezve, stb..

Kérjük a lakosságot, hogy ahol nincs, saját érdekükben is mielőbb helyezzék ki házszámukat a könnyű beazonosítás érdekében.

Bár a házszámtábla hiánya esetén az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. tv. (Ákr.) szerint hatósági eljárás kezdeményezhető az ingatlantulajdonos ellen, a hivatal célja nem a közigazgatási bírság kiszabása, hanem a közösségi együttélés szabályainak betartása és betartatása.

Itt szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy lakcímváltoztatáskor vagy banki hitelfelvételkor már nem fogadják el a csak helyrajzi számot tartalmazó címeket, csak olyat, amely házszámot tartalmaz, így javasoljuk, hogy a csak helyrajzi számmal rendelkező címekre kérjék meg mielőbb a házszámot a későbbi könnyebb ügyintézés érdekében.

A házszám-megállapítással kapcsolatos kérelmet itt találják.