Hírek

FELHÍVÁS – MENTSÜK MEG AZ ÓRA-TORNYOT!

Adománygyűjtés a Csobánka fölött magasodó Óra-torony megmentéséért!

Az Oszoly-csúcs jelképének számító, egyedülállóan szép mészkőtorony a természetes erózió következtében életveszélyessé vált.

Miután a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség felhívta a területileg illetékes szervezetek figyelmét a problémára, 2020 második felében lezajlottak a bányamérnöki-, statikai- és természetvédelmi vizsgálatok. A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a három fő részből álló képződményt csak azonnali, szakszerű beavatkozással lehet megmenteni.

Tekintettel a veszélyhelyzetre az egyeztetések a karácsonyi ünnepek alatt sem álltak le, így 2021 januárjában megtörténhetett az ingatag kőtömb sürgősségi stabilizálása, melynek során az ipari alpinista szakemberek speciális kötőanyaggal töltötték fel a talapzat körül tátongó rést, majd nagyteherbírású hevederekkel rögzítették a tömböt a szomszédos, stabilan álló toronytesthez. A beavatkozással sikerült megakadályozni további nedvesség beszivárgását és a fokozott fagyeróziót, ugyanakkor egyértelmű, hogy a tartós védelmet biztosító munkálatokat mielőbb el kell végezni! A vasalatokkal megerősített beton-terméskő alépítményhez és az acél kőzethorgonyok elhelyezéséhez jelentős mennyiségű anyagot és eszközt kell a helyszínre juttatni.

A beruházás finanszírozása meghaladja a területileg illetékes szervek erejét, ezért most rajtunk civileken a sor!
Kérjük a sziklamászókat, természetjárókat és természetszerető polgárokat, segítsenek összegyűjteni a munka elvégzéséhez szükséges 2.800.000 Ft-ot!

Az együttműködő felek szakmai és kommunikációs támogatásával a beérkező felajánlásokat a Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület (CSÉKE) Kereskedelmi és Hitelbank számlájára

10403112-31118598-00000000 gyűjtik. Készpénzes gyűjtés nem lehetséges!

Az Adománygyűjtés 2021. március 20-tól 2021. június 30. napjáig tart.

A projekttel kapcsolatos fejleményekről rendszeresen tájékoztatjuk a nagyközönséget.

Óra-torony csak egy van! Tegyünk meg mindent a megmentéséért!

Együttműködő partnerek:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Csobánka Önkormányzata
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség
Csobánkai Értékőrző és Községszépítő Egyesület