Hírek

Az Önkormányzat álláspontja a MOHOSZ tájékoztatóval kapcsolatban

A MOHOSZ a tegnapi napon (2024. 02. 27-én) tájékoztatást adott ki a Határréti-víztározó horgászati lehetőségének helyzetéről, ami a Magyar Országos Horgász Szövetség és Csobánka Község Önkormányzata aláírással jelent meg.

A tájékoztatót a MOHOSZ és az Önkormányzat több körben egyeztette, de az nem az egyeztetett szöveggel jelent meg a MOHOSZ honlapján. A tájékoztató egyeztetett szövege az alábbi:

Tájékoztatás a Határréti-víztározó horgászati lehetőségének helyzetéről Tisztelt Horgásztársak! Csobánka

Község Önkormányzata – a 2015-ben elfogadott Településfejlesztési koncepciójában meghatározott turisztikai célok megvalósítása érdekében – a tulajdonában lévő terület (a tározó gátőrház felőli oldala) szálláshely-fejlesztési célú hasznosítására vagyonhasznosítási szerződést kötött egy beruházó céggel. A tervezett beruházásról folytatott előzetes egyeztetések alapján az építési munkálatok, illetve a megvalósulást követően a terület üdülési célú használata – időlegesen, vagy akár hosszabb távon is – korlátozza a horgászati lehetőségeket, ezzel – a már az elmúlt években is veszteséges – horgászvíz gazdaságos üzemeltetésének lehetőségét. Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a fentiekre való tekintettel 2024. évben a Határréti-víztározón a horgászat szünetel.

Budapest, Csobánka, 2024. február 22.
Magyar Országos Horgász Szövetség és Csobánka Község Önkormányzata

A tájékoztatóban is hivatkozott előzetes egyeztetések során sem az Önkormányzat, sem a beruházó nem állt elő a horgásztatás megszüntetésére vonatkozó igénnyel.

A megjelent hír elhallgatja azt a tényt, hogy a horgásztó már korábban sem volt gazdaságosan üzemeltethető, ezzel azt sugallva, hogy a horgászat szüneteltetésének oka a tervezett szállásfejlesztési elképzelés. A tájékoztatásból az sem derül ki, hogy a MOHOSZ gazdasági megfontoláson alapuló döntése volt a horgászat szüneteltetése, és a tó nevelőtóként való további hasznosítása. Az így megjelentetett hír számos félreértésre ad lehetőséget, a döntés következményeit teljes egészében az Önkormányzatra, a beruházóra, és a település fejlődését szolgáló szálláshely-fejlesztési projektre hárítva.

Tekintettel arra, hogy nem az egyeztetet tájékoztatás jelent meg a MOHOSZ honlapján, az Önkormányzat a MOHOSZ-tól magyarázatot vár, és kiigazítást kért.

kapcsolódó hír