Hírek

Határszemle ellenőrzést tart a földhivatal Csobánkán

Értesítjük a lakosságot, hogy hatósági ellenőrzés keretében határszemle ellenőrzést tart a földhivatal 2022. június 15-től 2022. szeptember 30-ig. Érintett ingatlanok: termőföldek, mezőgazdasági művelés alatt álló belterületi földek, termőföldnek nem minősülő egyéb ingatlanok.

A határszemle lefolytatásának eredményességéhez nem szükséges az ingatlan felhasználójának, tulajdonosának az ellenőrzésen való személyes jelenléte. A szemle során a hatóság munkatársai jogosultak a szemlével érintett területre belépni, a jelen lévő ügyféltől felvilágosítást, iratot kérni.

A földhasznosítási kötelezettség teljesítését a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény 5. § bekezdése kötelezően előírja valamennyi termőföld használó részére a termőföld hasznosításának kötelezettségét. A földhasználó köteles a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy a termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni. Szőlőt és gyümülcsöst a művelési ágának megfelelő termeléssel kell hasznosítani. Továbbá a földhasználó köteles a termőföldnek nem minősülő ingatlanon a növényzet gondozását rendszeresen elvégezni.

Felróható mulasztás esetén a Földhivatali Osztály 11. földvédelmi bírsággal sújtja a tulajdonost, illetve a földhasználót.

A hasznosítási kötelezettség ellenőrzése mellett a parlagfű elleni közérdekű védekezéssel kapcsolatos felderítésre is sor kerül.

A földhivatal teljes tájékoztatása az alábbi linkről letölthető.

Határszemle ellenőzések – tájékoztató