HírekIngatlan

Parlagfű elleni védekezésről

Nagyszénás, 2013. július 29. Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én. A hatóság július 1-jétől eljárást indít azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést. MTI Fotó: Rosta Tibor

Az idei évben is beindult a parlagfű-szezon. A parlagfű elleni védekezés az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának kötelessége. A védekezést a parlagfű virágzását megelőzően kell megkezdeni, de a tulajdonosok vagy földhasználók kötelesek egész évben védekezni a káros hatású gyomnövények ellen (ez nem csak a parlagfűre vonatkozik)!

A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos/földhasználó nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik az úgynevezett közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabnak ki.

A hatósági feladatokat belterületen a jegyző, külterületen a növény-és talajvédelmi hatóság látja el. A hatósági intézkedéshez elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása.

Amennyiben a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, akkor közérdekű védekezést kell elrendelni. A közérdekű védekezést a hatóság által megbízott vállalkozók végzik. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha az ügyfél időközben maga eleget tesz kötelezettségének.

Ezzel együtt növényvédelmi bírság kiszabására is sor kerül A bírság mértéke a fertőzött terület nagyságától függ. A bírság mértéke belterületen és külterületen is egyaránt 15 ezer forinttól – 5 milló forintig terjedhet.

Arra tekintettel, hogy a parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással érhetünk el, kérjük, tegyenek eleget a fenti jogszabályi kötelezettségüknek.

A parlagfüves területek bejelentését megteheti – kül-, és belterület esetében a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, illetve belterületen a jegyzőnél.

A jegyzőhöz a bejelentést legegyszerűbben a MUNIPOLIS mobil alkalmazással is megteheti.

Tájékoztató letöltése

további információk: https://portal.nebih.gov.hu/parlagfu

parlagfüves terület bejelentése: Parlagfű Bejelentő Rendszer; jegyző