Hírek

HASZNOS TUDNIVALÓK A 2022. ÉVI ADÓZÁSSAL KAPCSOLATOSAN

A korábbi évek adómértékein az önkormányzat a 2022. évben sem változtat, azonban a hatályos adórendelete értelmében a jelentős lakossági adókedvezményeket idén is kizárólag az veheti igénybe, aki az előző év utolsó napjáig tartozásait rendezte.

Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy helyi adóügyei intézését már az alábbi oldalon online is megteheti:

https://ohp-20.asp.lgov.hu/szolgaltatasok

Iparűzési adók

Azon kis- és közép vállalkozásnak (KKV) számító vállalkozók, akik 2021. évben nem tettek nyilatkozatot az adott székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatósághoz, helyi iparűzési adókedvezmény év közben történő érvényesítésére, a NAV honlapján érhetik el a 22NYHIPA jelű nyilatkozatot, amelynek benyújtásával elektronikusan nyilatkozhatnak helyi iparűzési adóval kapcsolatos adóelőleg-kedvezménye érvényesítéséről.

A nyilatkozatot 2022. február 25-ig kell megtenni és – hasonlóan a 2021. évihez – az Nemzeti adó- és vámhivatalon (NAV) keresztül lehet benyújtani, amely továbbítja azt a vállalkozó székhelye és a vállalkozó NAV által ismert telephelye szerinti önkormányzat felé.

Amennyiben tételes kisadózó vállalkozók tételes adójában a 2021. évben adófizetési kötelezettségük szünetelt, abban az esetben az előírt teljes éves tételes helyi iparűzési adójuk időarányos csökkentéséhez a 2021. évre vonatkozó bevallás benyújtása szükséges.

Azon kis adózó vállalkozások tételes adója szerinti (KATA) vállalkozások számára, akik Önkormányzatnál az elmúlt évre vonatkozólag nem választották az egyszerűsített adóalap megállapítást, de a 2022. évtől már tételes adóztatás alá kívánnak tartozni, a bejelentkezési határidő 2022. február 15.  A vállalkozó e döntése a teljes adóévre vonatkozik.

Az idei év helyi iparűzési adóbevallás nyomtatványban (22HIPA) az előző évi bevalláshoz képest több jelentős változás is történt. Az adózók minden érintett önkormányzat vonatkozásában egy kötegelt nyomtatványon vallják be az iparűzési adót. A 2022. évre vonatkozó nyomtatvány kötegelt változatban érhető el a NAV honlapján így adózónként és adóévenként egy bevallás benyújtására van szükség, minden telephelyre külön M lap beadásával. Ami változatlan, hogy a bevallást továbbra is az állami adóhatóságon keresztül elektronikus úton, az általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával teljesítheti. A 21HIPA nyomtatvány tekintetében még sem formában, sem működésben változtatás nem történt.

Építmény-telekadó

  • azon ingatlantulajdonosok, akik
    • ingatlant vásároltak, örököltek, vagy egyéb más címen jutottak tulajdonjoghoz, haszonélvezeti joghoz, de még adatbejelentési kötelezettségüknek nem tettek eleget, azoknak a www.csobanka.hu oldalon (lap alján) van lehetőségük a szükséges nyomtatványokat letölteni és hivatalunkhoz eljuttatni. Benyújtási kötelezettsége az adózóknak a változás beálltától számított 15 napon belül keletkezik.
    • ha az ingatlanon új lakóházat, garázst építettek fel, vagy a meglévő épületet bővítették, esetleg lebontották, ugyancsak bejelentési kötelezettségük keletkezik, amely bejelentésekhez a honlapunkon rendelkezésre állnak a  szükséges nyomtatványok.

Adóhátralékkal kapcsolatos tájékoztatás

Azon adózók, akik adóhátralékkal bírtak 2022. január 1-én, úgy azok részére új határozatban a kedvezmények megvonásra kerülnek. A kedvezmény érvényesítésére – a következő évtől – abban az esetben lesz lehetőség, ha az adót maradéktalanul kiegyenlítették.

Azon adózók, akiknek az adó megfizetése anyagi megterhelést jelent, lehetősége van részletfizetési lehetőséget kérni, amelyre szintén a nyomtatvány letölthető honlapunkról (Méltányossági kérelem magánszemélyek részére).

Adószámla egyenleg

Azon adózóknak, akiknek túlfizetése keletkezett az elmúlt időszakban, lehetősége van visszaigényelni, vagy más adónemre átvezettetni, azonban erre vonatkozóan írásban kérelmet kell letölteni a honlapról, és azt benyújtani a pontos adatok megadásával (Átvezetési és kiutalási kérelem). Amennyiben semmilyen kérelem nem érkezik a túlfizetés rendezésére vonatkozóan, úgy azon az adónemen marad, melyre befizetésre került.

Az éves egyenlegértesítők készítése folyamatban van, amelynek megküldése várhatóan február második felében kerül sor. Abban az esetben, ha 2022. március 10-ig semmilyen értesítőt nem kap, úgy elektronikus úton tudja ellenőrizni adószámla-kivonatát, vagy kérheti annak ismételt kiküldését, elsősorban saját ügyfélkapuján keresztül.

Az adóhatóság nem tekinti kérelemnek a szóban és e-mailben érkezett igényeket. Az elektronikus ügyintézés 2018 óta érvényes szabályait kérjük szíveskedjenek minden esetben betartani.

További infromáció és kollégáink elérhetőségei megtalálhatóak az Adóügyek oldalon.

Ügyindításra alkalmas kérelem benyújtásának módjai

A hatályos jogszabályok figyelembe vételével elektronikus úton benyújtott kérelem az alábbiak szerint alkalmas ügyindításra:

  • A www.csobanka.hu oldalon elérhető Elektronikus ügyintézés felületen indított elektronikus űrlap kitöltésével elektronikus azonosítást (KAÜ azonosítás) követően van lehetőség.
  • Hivatali kapun keresztül (CSOBPH – KRID azonosító: 300124332)
  • Elektronikus levelezési címre (e-mail címre) küldött kérelem nem minősül megfelelően benyújtott kérelemnek, kivéve a következő eseteket:
  • ha az adott eljárási vagy ügyintézési cselekmény elvégzése vagy nyilatkozat megtétele nem elektronikus ügyintézés esetén sem igényli személyazonosító adat megadását. Ilyen pl.: közérdekű bejelentés
  • a kérelmet benyújtó ügyfél személyazonossága legalább a csatolmányból kétséget kizáróan megállapítható, pl: AVDH hiteles dokumentum

(az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (E-ügyintézési törvény) 18. §)

Egyéb esetben az e-mailes elérhetőséget az E-ügyintézési tv. 15. § (5) bekezdése értelmében a szerv kizárólag az ügyfél értesítése vagy tájékoztatása céljából használja.

Papír alapú kérelmüket az alábbiak alapján tudják eljuttatni a hivatalhoz:

  • postai úton a Csobánkai Polgármesteri Hivatal 2014 Csobánka, Fő út 1. címre
  • személyesen ügyfélfogadási időben

a hivatal ajtajában található sárga színű postaládába helyezve