Site icon Csobánka Község Önkormányzata

Amit az erdőterületekről tudni érdemes – A Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási tájékoztatója

A Pilisi Parkerdő Zrt. idén is megküldte az önkormányzat részére a 2022. évben tervezett erdőgazdálkodási tevékenységéről tájékoztatását.

Gazdálkodásuk alapját a miniszteri erdőterv rendelet alapján – a természetvédelem alatt álló területeken a természetvédelem igényeinek figyelembevételével – az erdészeti hatóság által készített és jóváhagyott, tíz évre vonatkozó erdőterv képezi.

A Pilisi Parkerdő elkötelezett, hogy fenntartható módszerekkel biztosítsa az erdők védelmét, de ehhez szükség van a lakosság tájékozottságára és együttműködésére is. A letölthető mellékletben részletesen olvasható a parkerdő tájékoztatása az alábbi témákban:

1. Országfásítási program

Klímavédelmi célokat szolgálva idén is folytatódik az országfásítási program, amelyben a Parkerdő továbbra is segíti a törekvéseket.

2. Illegális hulladék

Továbbra is problémát jelent az erdőben illegálisan elhelyezett nagy mennyiségű, alapvetően lakossági forrásból kikerülő hulladék. A Parkerdő a tavalyi évben nagyságrendileg 100 millió Forintot költött a lerakatok felszámolására.

3. Zöldhulladék

A kertes házaknál keletkező zöldhulladékot sajnos igen jelentős részben az erdőterületeken helyezi el a lakosság. A zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális vagy más hulladék lerakása.

Az ilyen zöldhulladék lerakatok komoly veszélyt jelentenek az erdőkre, gyepterületekre, vagy akár a lakókörnyezetre is. A fenyőfélék fokozottan tűzveszélyesek, illegális lerakásuk könnyen belterületi vagy erdőtüzeket okozhatnak. A nagy mennyiségben lerakott zöldhulladék szintén fokozott tűzveszélyt jelent, mert a végbemenő lebomlási folyamatok öngyulladáshoz vezethetnek.

Természetvédelmi kockázatot is jelent, mivel elősegíti az inváziós növényfajok (parlagfű, japán keserűfű) terjedését, valamint a vaddisznók megjelenését is, mivel a rothadó zöldhulladék és az azokon megjelenő csiga és bogárfélék vonzzák őket.

4. Fakitermelés

A fakitermelés az erdők minőségének fenntartásához és javításához szükségszerűen elvégzendő feladat, amelyből származó bevételből tudja a Parkerdő megújítani erdeit, karbantartani az ökoturisztikai infrastruktúrát, megvalósítani természetvédelmi programjaikat.

5. Belterületi vaddisznók

Számos bejelentés érkezik a belterületen kertekbe bejáró és ott problémákat okozó vaddisznókról, sajnos Csobánka sem kivétel ez alól. Az erdőkkel határos területeken, ahol sok a felhagyott kert, telek, a kerítések nem megfelelőek, hiányosak, vagy a fent említett illegális zöldhulladék lerakók megtalálhatóak, szinte állandó a jelenlétük.

6. Belterületi rókák

Ritkábban ugyan, de rókák is előfordulhatnak lakott területen belül. Ebben az esetben a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságon, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal +36 80 263 244 ingyenesen hívható zöld telefonszámán keresztül teheti meg a lakosság a bejelentést.

További hasznos információ a www.parkerdo.hu oldalon és az alább letölthető tájékoztatásban olvasható.

A Pilisi Parkerdő Zrt. részletes tájékoztatója

fotó: www.kirandulastippek.hu

Exit mobile version